cao drinkwater Podcasts

Seizoen 3: Hoe vakbonden en werkgevers de samenwerking opzoeken

In seizoen 3 van de cao drinkwater podcast gaat journalist Erik Zwiers op bezoek bij de onlangs in het leven geroepen paritaire werkgroepen. Hierin werken de vakbonden en de werkgevers samen aan de toekomst van de CAO. Waar houden zij zich mee bezig? Wat staat er op het spel? En vooral: wil het een beetje lukken met die samenwerking? 

Riksja Zwart: Eerlijk voor alle generaties

Dicht bij jezelf blijven en eerlijk zijn voor alle generaties. Dat is het morele kompas waarmee Riksta Zwart zes jaar lang haar functie vervulde als vice-voorzitter van de Werkgeversvereniging Waterbedrijven. Na twee bestuurstermijnen droeg zij op 1 juli het stokje over aan haar opvolger Jelle Hannema. Hoe kijkt Riksta terug op deze roerige bestuursperiode? Met welke ambities is zij aan deze functie begonnen? En heeft ze die kunnen waarmaken? 

De nieuwe CAO is korter en beter leesbaar

Bijna een jaar en liefst tien vergaderingen had de Werkgroep CAO Redactie nodig om het in april 2021 bereikte cao akkoord vast te leggen in een definitieve tekst. Namens de werkgevers gingen Astrid Nijhuis, Kristel Zirkzee en Ilse van Doornik met de stofkam door de nieuwe cao. Die is nu twintig paginas korter en beter leesbaar. Maar wordt hij nu dan ook beter gelezen, of is daar meer voor nodig? 

De nieuwe CAO is actueler dan ooit

In aflevering 1 van het nieuwe seizoen van de cao drinkwater podcast gaan we in gesprek met Lix Key (kaderlid van de FNV) en met Hans Smits en Paul Bruggeman, kaderleden bij het CNV. Zij maken deel uit van de Paritaire Werkgroep CAO Redactie. Samen met de werkgevers hebben zij de teksten van de nieuwe cao herschreven. Werd het touwtrekken met de werkgevers om het gelijk aan de eigen zijde te krijgen, of viel dat mee?

Seizoen 2: Volg de onderhandelingen op de voet!

In seizoen 2 praat journalist Erik Zwiers met de onderhandelaars van het cao-overleg. Volg het laatste nieuws over het cao-overleg op de voet!

De Terugblik

De Werkgevers en de vakbonden hebben dit jaar opvallend snel een nieuwe cao bereikt voor de drinkwatersector. Daar hebben ze wel wat voor moeten doen, zoals het optuigen van een heel nieuwe communicatie en het maken van afspraken over de manier waarop men met elkaar wenste te onderhandelen. In de laatste aflevering van de CAO Drinkwater Podcast van dit seizoen kijken we samen met de werkgevers en de vakbonden terug op dit succes en werpen we vast een blik op de toekomst. Aflevering 18 van de CAO Drinkwater Podcast kun je vanaf 16 juni hier beluisteren. 

HR manager Nienke de Wolff (Evides) over duurzame inzetbaarheid en directeur Leo Hendriks (WMD Water) over garantielonen

In de nieuwe cao zijn verschillende afspraken gemaakt over lonen, geboorteverlof en andere arbeidsvoorwaarden. Nu de handtekening is gezet, is het aan de werkgevers om uitvoering te geven aan de nieuwe cao. Tijd dus, om ons oor te luister te leggen bij een HR manager en een algemeen directeur. Wat vinden zij van de nieuwe cao en waar zullen zij zich de komende twee jaar voor inspannen? Want, hoe tevreden men ook is, er blijft werk aan de winkel.

We lichten er twee pikante onderwerpen uit.

 

87% van de medewerkers stemt voor de nieuwe cao

Vorige week konden de medewerkers van de waterbedrijven hun mening geven over het nieuwe cao akkoord. Na drie informatie-bijeenkomsten stemde maar liefst 87% voor de nieuwe cao. Een haast Noord-Koreaanse uitslag die zelfs bij de vakbonden tot verbazing leidde.

Lees het hele bericht >>

Lix, Jurjen en Renee aan de digitale tafel over het cao akkoord

Na ruim drie maanden onderhandelen hebben de werkgevers en de vakbonden een cao akkoord bereikt, die in de vorige aflevering door de onderhandelaars werd toegelicht.
Het nieuwe cao akkoord is inmiddels aan de werknemers voorgelegd en zal de komende dagen in stemming worden gebracht. Uit een peiling op de website caodrinkwater.nl lijken de meningen verdeeld. 51% geeft aan voor de nieuwe cao te zijn, terwijl 49% zich er niet in lijkt te kunnen vinden.

Alle reden dus, om eens met een paar medewerkers van de waterbedrijven in gesprek te gaan en hun mening te peilen. Daarom zitten aan de digitale tafel vandaag Renee van de Maat van Evides, Lix Key en Jurjen van Tellingen. Beide werkzaam bij Vitens.

Onderhandelaars tevreden met onderhandelingsresultaat

Vlak voor Pasen bereikten de werkgevers en vakbonden een akkoord voor de nieuwe cao. Wat zijn de hoofdpunten uit de nieuwe cao en waarom werd hiervoor gekozen? 

Lees het hele bericht >>

Hank Kuit: "Water is sexy en krijgt steeds meer kleur."

Op 3 maart zijn de cao partners begonnen met de loononderhandelingen. Een pittige opgave, zo blijkt uit het feit dat geen van de partijen op dit moment commentaar wil geven. Volgens de bonden moet er fors meer loon bij om de koopkracht in stand te houden, maar óók om de concurrentiepositie van de watersector op de arbeidsmarkt overeind te houden. Het zou namelijk steeds lastiger worden om goed personeel te vinden. Hank Kuit, verantwoordelijk voor de personeelswerving bij Vitens, herkent zich niet in dat beeld. In aflevering 13 van de CAO Drinkwater Podcast vertelt hij waarom de sector juist succesvol is met de personeelsverwerving.

Marcelle Buitendam (FNV): "Socialer uit de crisis. Teveel mensen staat het water aan de lippen."

Als Marcelle Buitendam één pagina van de cao zelf zou mogen schrijven, dan hoeft ze geen seconde na te denken. “Dan zou ik het voorwoord willen schrijven”, zegt de FNV bestuurder in aflevering 12 van de CAO Drinkwater Podcast. Bovenaan de pagina schrijft ze: “Artikel 1: wet boerenverstand. Denk logisch na.” Dat klinkt alsof de onderhandelingen nu echt zijn begonnen.

Lees het hele bericht >>

Ab Sewgobind, bestuurder arbeidsvoorwaarden, over de inzet van de CNV

De onderhandelingen voor een nieuwe cao drinkwater zijn nu twee maanden onderweg. Vooralsnog verlopen de gesprekken in een constructieve sfeer en als het aan de onderhandelaars ligt, dan blijft dat ook zo. Maar er moeten natuurlijk wel besluiten genomen gaan worden. Over duurzame inzetbaarheid, eerder stoppen met werken, thuiswerkregelingen en natuurlijk over lonen.

Lees het hele bericht >>

Riksta Zwart, directeur Waterbedrijf Groningen over duurzame inzetbaarheid en AOW

Ieder jaar gaat de AOW-leeftijd een beetje verder omhoog. Dus is er bij de waterbedrijven veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers. De vakbonden FNV en CNV zouden graag zien dat werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Binnen de huidige arbeidsvoorwaarden zijn er al diverse voorzieningen ingebouwd die dat mogelijk maken, maar als het aan de bonden ligt, zouden die nog verder uitgebreid mogen worden. 

Lees het hele bericht >>

AVV pleit voor democratischer besluitvorming en een flexibeler cao

“Eigenlijk is een CAO niks anders dan een document dat gebaseerd is op gestold wantrouwen, namelijk gij zult zich hieraan houden. Dit zijn de afspraken.” Dit zegt Rene Koorn, bestuurder van de AVV, in de eerste aflevering van het tweede seizoen van de CAO Drinkwater Podcast.

Lees het hele bericht >>

Seizoen 1: Wat vinden je collega's?

We vroegen medewerkers van de drinkwaterbedrijven wat zij belangrijk vinden, als het gaat om de cao. Welke vragen leven er? Hoe goed kennen ze hun eigen cao? En waar hechten zij belang aan?

Jurjen van Tellingen roept jongeren op mee te praten over hun cao

In de waterbedrijven kun je je talenten op allerlei manieren ontwikkelen. Dat weet ook Jurjen van Tellingen, projectmedewerker in het lab. Maar hoe helpt de cao hem daarbij verder?

Farid Belghanou ​wil meer diversiteit op de werkvloer

Farid is mechanisch monteur. Hij zorgt ervoor dat alles op wieltjes loopt en we allemaal droge voeten houden. Daarbij is geen dag hetzelfde, maar is er ook ruimte voor eigen initiatief? Wordt er wel naar hem geluisterd?

Maarten Knoppert blijft zich ontwikkelen

Naast zijn fulltime baan als operator volgt Maarten Knoppert een HBO Technische Informatica. Hoe valt dat te combineren? Staat daar iets over in de cao?

Jenny van Maarsveen weet haar mannetje te staan

Als één van de weinige vrouwelijke procesoperatoren weet Jenny Maarseveen haar mannetje te staan. Ze combineert deze functie momenteel met het opvoeden van haar zoontje door gebruik te maken van ouderschapsverlof, maar dat houdt binnenkort op. Wat vindt ze hiervan?

Lix Key, actief vakbondslid, praat mee over de nieuwe cao

Lix Key is actief vakbondslid en al jaren betrokken bij de cao-onderhandelingen. Hij vindt dat we op dit moment al een prima cao hebben. Wat valt er nog te wensen?

Hillie de Boer over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer

Hillie de Boer is medewerker klantcontact bij WMD Water. In deze aflevering praten we met haar over leeftijd en vitaliteit op de werkvloer. Kan ze de jongere generatie wel bijbenen en is er voldoende oog voor de wat oudere medewerker?

Renee van de Maat over ouderschapsverlof en diversiteit

Renee van de Maat is adviseur werving en selectie in de drinkwatersector. Renee en haar man verwachten binnenkort hun eerste kindje. Wat zegt de cao daarover?

WWB-voorzitter Wim Drossaert over de uitdagingen voor de watersector

Wim Drossaert is voorzitter van de werkgeversvereniging. Een modernere cao is volgens hem belangrijk. Wat zijn de maatschappelijke uitdagingen waar de waterbedrijven voor staan?

Introductie CAO Drinkwater Podcast

Luister en praat mee met ons en vele andere spelers in het cao overleg.