In gesprek met de nieuwe generatie van Brabant Water
- Fleur Meijers
- 2 sep 2024
- 3 minuten om te lezen

Anke Kruijtzer en Marijn Feijen over passie, inclusie en de toekomst van de cao
Binnen de drinkwatersector werken enthousiaste professionals die zich inzetten voor de kwaliteit van ons drinkwater. Twee van deze gedreven medewerkers zijn Anke Kruijtzer en Marijn Feijen, werkzaam bij Brabant Water. Anke, procestechnicus, en Marijn, business analist, delen hun inzichten en verwachtingen over de cao. Beiden zijn ook actief binnen Jong Brabant Water, een platform voor jonge medewerkers binnen het bedrijf, en hebben duidelijke ideeën over wat zij belangrijk vinden in de cao.
Anke Kruijtzer: Van online marketing naar procestechniek
Anke is 30 jaar en werkt sinds twee jaar met veel plezier als procestechnicus bij Brabant Water. Haar carrière begon in de online marketing, maar vier jaar geleden besloot ze zich om te scholen naar de techniek. Via haar vorige werkgever kwam ze terecht bij Waterschap Aa en Maas en maakte uiteindelijk de overstap naar Brabant Water. “Het voelt nu meer als een hobby,” zegt Anke over haar werk. “Het grootste verschil met mijn vorige baan is dat ik nu echt passie heb voor wat ik doe.”
Marijn Feijen: Verbeteren van klantprocessen
Marijn, ook 30 jaar, werkt bijna drie jaar als business analist bij Brabant Water. Hij richt zich voornamelijk op het verbeteren van het klantinformatiesysteem, dat een paar jaar geleden werd ingevoerd. Daarnaast is hij betrokken bij het opzetten van interne rapporten in Power BI. Net als Anke is Marijn actief binnen Jong Brabant Water, waar hij meewerkt aan het organiseren van activiteiten voor jonge medewerkers.
Belang van de cao
Anke geeft aan dat ze niet dagelijks bezig is met de cao, maar dat ze wel alert wordt op het moment dat er een nieuw onderhandelingsresultaat ligt. “Dan kijk ik bijvoorbeeld naar zaken die voor mijn specifieke rol van belang kunnen zijn, zoals wachtdiensten,” legt ze uit. Twee belangrijke onderwerpen voor Anke zijn duurzame inzetbaarheid en inclusie en diversiteit. Ze is benieuwd hoe deze thema’s praktisch vertaald worden in de cao. “Op onze afdeling ben ik de enige vrouw tussen 30 mannen en val ik ook buiten de categorie hetero, dus inclusie is voor mij heel belangrijk,” zegt ze. Daarnaast heeft ze zorg voor de manier waarop medewerkers gezond en veilig hun pensioen kunnen halen.
Marijn waardeert vooral de zekerheid die de cao biedt, met duidelijke salarisschalen en een functiehuis dat zekerheid geeft over loonverhogingen bij goed functioneren. “Het voorkomt arbitraire beslissingen en discussies over loonsverhogingen,” zegt hij. Hoewel hij zelf op kantoor werkt en minder fysiek belast wordt, ziet hij het belang in van vitaliteit en goede werkomstandigheden, zowel op kantoor als in het veld.
Duurzame inzetbaarheid
Anke benadrukt het belang van duurzame inzetbaarheid, vooral voor medewerkers in het veld. “Er wordt niet altijd voldoende geïnvesteerd in maatregelen om werknemers te beschermen tegen schadelijke omstandigheden,” legt ze uit. Ze noemt als voorbeeld de noodzaak van goede geluidsisolatie om medewerkers te beschermen tegen harde geluiden.
Inclusie en diversiteit
Op het gebied van inclusie en diversiteit is Anke benieuwd hoe dit praktisch vorm krijgt binnen de cao. Ze ziet hierin een uitdaging voor oudere, traditionelere organisaties zoals Brabant Water. “Hoe zorg je ervoor dat inclusie en diversiteit echt toegepast worden en niet alleen mooie woorden blijven?” vraagt ze zich af.
Zekerheid en transparantie
Marijn pleit voor behoud van zekerheid en transparantie binnen de cao, wat volgens hem cruciaal is voor een eerlijke behandeling van alle medewerkers. Hij waardeert de balans tussen vaste regels en ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
Thuiswerken en de voltijds-werkweek van 40 uur
Thuiswerken is voor veel collega’s van groot belang, geeft Marijn aan. “Wij kennen binnen Brabant Water het beleid dat je 60% van je tijd op kantoor bent, en 40% thuis. We merken uit gesprekken met andere jonge medewerkers dat het strenge handhaven hierop tot weerstand leidt. Ook dat we niet remote mogen werken, bijvoorbeeld voor een periode van twee maanden, wordt gemist. Er zijn zelfs voorbeelden van mensen die om deze reden overwegen om voor een andere werkgever te kiezen.
Vrijwilligerswerk en flexibiliteit bij feestdagen
Marijn heeft ook specifieke suggesties voor de cao, zoals het bevorderen van vrijwilligerswerk en meer flexibiliteit bij feestdagen. “Ik zou graag zien dat medewerkers de mogelijkheid krijgen om een dag vrijwilligerswerk te doen, zonder dat dit ten koste gaat van hun vakantiedagen,” zegt hij. Daarnaast pleit hij voor minder kaders bij het ruilen van feestdagen. “Niet iedereen viert dezelfde feestdagen, dus het zou fijn zijn als medewerkers zelf kunnen kiezen welke bestaande feestdag ze willen inruilen voor een andere voor hen belangrijke dag.”
Conclusie
Anke en Marijn laten zien hoe belangrijk het is dat de cao aansluit bij de behoeften en verwachtingen van verschillende medewerkers binnen de sector. Hun verhalen benadrukken het belang van duurzame inzetbaarheid, inclusie en diversiteit, en de zekerheid die de cao biedt. Het draagt bij aan prettig werken, en een werkomgeving waarin iedere medewerker zich gewaardeerd en ondersteund voelt.
Mooi verhaal, interessante suggesties voor de cao