Van de werkgevers: Cao-partijen zetten grote stappen
- Redactie
- 7 apr
- 2 minuten om te lezen

Op 3 april spraken de werkgevers en de vakbonden elkaar weer over een nieuwe cao. Het was een plezierig en constructief overleg.
Dit leidde ertoe dat er grote stappen gezet konden worden. Dat is wel nodig, want cao-partijen hebben een hele uitgebreide cao-agenda met maar liefst 22 verschillende onderwerpen. Op diverse onderwerpen werd gelukkig tijdens het overleg al een eerste overeenstemming bereikt.
Paritaire werkgroepen
Dat we grote snelheid maakten met het afwerken van de cao-agenda is voor een groot deel te danken aan het vele werk dat door paritaire werkgroepen is verzet voorafgaand aan het cao-overleg. In die werkgroepen werkten kaderleden van de vakbonden samen met vertegenwoordigers van de werkgevers aan het voorbereiden van cao-onderwerpen. Dit versnelde het cao-overleg omdat er voor veel onderwerpen die op de cao-agenda stonden al een uitgewerkt voorstel en advies klaarlag.
Overeenstemming
Zo willen cao-partijen de adviezen van de werkgroepen volgen om intentieverklaringen met betrekking tot rouwverlof en mantelzorg in de cao op te nemen. Er komt in de bedrijven zo meer aandacht voor deze onderwerpen zodat er maatwerkafspraken tussen werkgevers en medewerkers gemaakt kunnen worden.
Vakbonden en werkgevers denken nog na over een regeling waarbij medewerkers een gedeelte van de studieschuld fiscaal-vriendelijk via het FAB kunnen verrekenen.
De regeling vergoeding dienstreizen in de cao wordt zo aangepast dat ook het gebruik van duurzame vervoersmiddelen zoals de fiets wordt vergoed.
De cao-partijen willen een gedeelte van het FAB opnemen in het vaste salaris. Door deze wijziging bouwen medewerkers over een groter deel van hun salaris pensioen op waardoor ze later of meer pensioen krijgen of iets eerder met pensioen kunnen gaan.
Loon
De werkgevers deden een loonbod voor een éénjarige cao. Zij stellen voor om de lonen per 1 juli 2025 met 1% te verhogen en per 1 januari 2026 nog een keer met 2,4%. Op deze manier wordt de inflatie gecompenseerd en blijft de koopkracht op peil. Samen met de hogere pensioenopbouw en de aanvullende regelingen zoals voor de aflossing van de studieschuld, vormt dit voorstel een mooie verbetering van de arbeidsvoorwaarden.
Vervolg
Over drie weken spreken cao-partijen elkaar weer.
Een prijscompensatie over 2024 die pas op 1-1-26 ingaat is natuurlijk te laat, gewoon volledig per 1-7-25 toekennen.
ik wil nog even terugkomen op het (niet) marktconform zijn van de lonen. Hoe verklaren de werkgevers, dat er bij vacatures van een aantal functies binnen ons waterbedrijf een markt toeslag wordt gegeven?
Mooi dat er voor rouwverlof en mantelzorg al overeenstemming is, zeer belangrijk onderwerp!
Bericht 2e overleg :Op het belangrijkste onderwerp loon liggen we helaas nog ver uit elkaar. De werkgevers hebben een loonbod op tafel gelegd voor een cao voor één jaar met een loonsverhoging van 1% per 1 juli 2025 en 2,4% per 1 januari 2026. Uiteraard hebben wij de werkgevers direct laten weten dat wij dit te mager vinden.
Bericht 3e overleg: De werkgevers deden een loonbod voor een éénjarige cao. Zij stellen voor om de lonen per 1 juli 2025 met 1% te verhogen en per 1 januari 2026 nog een keer met 2,4%. Op deze manier wordt de inflatie gecompenseerd en blijft de koopkracht op peil.
Lijkt mij geen beweging bij werkgever, maar de toon na 3e bericht is…